{ "title": "Diyafram Açıklığı", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-acikligi.jpg", "date": "19.01.2024 06:37:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Diyafram açıklığı, fotoğrafçılıkta alan derinliği yaratılması açısından oldukça önemlidir. Alan derinliği ise fotoğrafı çekilen nesnelerin kabul gören derecede keskin olacağı mesafe aralığıdır. Fotoğrafçılıkta alan derinliğinin kontrolü oldukça faydalı bir tekniktir. Geniş diyafram açıklığı daha dar alan derinliğinin elde edilmesini sağlar yani arka planın bulanık olmasını isterseniz diyafram açıklığı genişletilmelidir. Buna etki eden başka yan faktörlerde bulunmaktadır.

Lensteki diyafram açıklığı, lensten geçen ışığın ne kadar olduğunu kontrol edebilmek için kullanılan, büyüklüğü farklı açıklık sağlayan mekanik bir parçadır. Pozlamanın kontrolü için diyafram açıklığı ve deklanşör hızı önemlidir. Parlak ışıkta optimum pozlama için, daha küçük diyafram açıklığına ihtiyaç vardır. Diyafram açıklık ayarı aynı kalırsa, aynı etkiyi elde etmek için deklanşör hızının değiştirilmesi gerekir.

Diyafram açıklığı nasıl gösterilir?

Diyafram ışık yoğunluğu ile net alan derinliğinin kontrol edilmesini sağlar. Bu iki fonksiyonla gerçekleştirir. F diyafram değerini gösterir. Diyafram açıklığını gösterirken; f / şeklinde 1.4, 4, 8, 5.6, 22, 16, 32, 64. Değer girilerek derecelenme yapılır. F sayısının büyümesi diyaframın kısıldığını ve merceğe gelen ışık oranının azaldığını gösterir.

Diyafram değeri hesaplama
Diyafram açıklığının fotoğrafa etkisi

Diyafram açıklığı değeri fotoğrafta netleme yapılan noktanın yani alan derinliğinin ön ve arkasındaki net görünün alan miktarını etkilemektedir. Diyafram kısılırsa, bulunulan mesafeden çekim yapıldığında alan derinliği artacak, diyafram açıklığı fazlalaştıkça derinlikte azalacaktır. Derinliğin artması ön ve arkadaki objenin arasındaki netlik oranını değiştirir. Nesnelerde netlik azalır ve görüntü flu denilen duruma gelir. Diyafram açıklığı azaldığında netlik alanı genişler ve tek karede değişik konuların anlatılması mümkün olur. Her kullanımın kendine has yöntemleri ve anlamı bulunmaktadır. Buradaki önemli husus ihtiyaç duyulan diyafram açıklığının tespit edilmesidir.

Diyafram açıklığı nasıl kullanılmalı?

Portre fotoğraflarında arka planın flu olması istenirse, diyafram açık olarak kullanılmalıdır. Portre fotoğraflara benzeyen makro fotoğraflarda konunun ön plana çıkarılması için, açık diyafram kullanılmalıdır. Her tarafın net olması istenen manzara fotoğraflarında ise diyafram açıklığı kısık derecede olmalıdır. Gece fotoğraflarında ise ışığın yetersiz olması nedeniyle alan derinliği arka planda olmalı ve açık diyafram tercih edilmelidir. Işık oranı yetersiz olduğu zaman diyafram açıklığı arttırılmalı, ışık fazla olduğunda ise açıklık azaltılmalıdır.
" } ] }