{ "title": "Diyafram Alıştırmaları", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafarm-alistirmalari.jpg", "date": "20.01.2024 23:57:03", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Diyafram Alıştırmaları, vücudun doğru nefes alabilmeyi öğrenebilmesi için yapılan alıştırmalardır. Doğru nefes alınabilmesi vücuttan toksinlerin atılması, beyin ve sinir sisteminin çalışması şarttır.

Diyafram nefesi alıştırmalarında dikkat edilmesi gereken önemli konular, uyulması gereken kurallar vardır. Diyafram nefesi burundan alınıp ağızdan verilmelidir. Alınan nefesler sık ve derin olmalıdır. Nefesin alış, tutuş ve veriş zamanları 1-4-2 tekniğine uygun olmalıdır. Örneğin nefes 2 saniyede alınmışsa 8 saniye tutulacak ve 4 saniyede geri verilecek anlamına gelir. Bu teknik sayesinde nefes daha uzun alınırken daha uzun süreli de tutulur. Uzun süreli nefes tutmalarda gırtlak çok fazla sıkılarak havayı tutulmaya çalışırsa seste deformasyonlar yaşanır. Bazı durumlarda fazla oksijenden kaynaklı baş dönmesi yaşanabilir, dikkat edilmelidir. Diyafram nefesinde altın kural ciğerleri büyütmektir. İdeal diyafram uzun sürede ve çalıştıkça oluşur. Nefes almak bütünsel ve konsantre gerektiren bir bir harekettir. Bu nedenle diğer solunum çeşitlerinden farklı olarak en az iki aylık sıkı çalışmalar sonucu diyafram nefesine konsantre olunur. Diyafram önce hissedilerek kullanma kabiliyeti oluşturulacak bir nefes alma yöntemidir.

Diyafram alıştırmaları nasıl yapılmalı?

Diyafram alıştırmalarına başlamadan önce diyafram hissedilmelidir. Alıştırmalara birkaç vermek gerekirse: Herhangi bir tabure veya sandalyenin ucuna yarım oturulur ve bacaklar birbirinden mümkün olduğunca açılır. Beden bacakların arasından mümkün olduğu kadar eğilir. Bu pozisyonda nefes almaya çalışılır. Nefes alma sırasında göğüs kafesi yerine sadece karın ve göbek üstü bölgeler genişler. Bu alıştırmada amaç göbek deliğinin altından, böbreklerin ve kalçanın biraz üstünden geçen bir çember varmış gibi düşünerek nefes alırken bu çember büyütmektir. Doğrularak tekrar nefes alınır. Bu kez doğrulurken çemberin farkına varılarak nefes alınır. Eğilince hissedilenler doğrulunca hatırlanarak nefes alma işlemi tekrarlanır. Doğrularak alınan nefes ne zamanki eğik olunan nefes ile aynı hissi verirse o zaman nefes alma işlemi bırakılır.

Bir diğer alıştırmada eller bacakların üzerinde olacak şekilde sert bir zemine oturulur. Olabildiğince karın, mide ve kalçalar kasılır bu yaşanan kasılma hissedilir ve sonra serbest bırakılır. Hareketi öğrenmek için nefes alıp vermeye dikkat etmeksizin hareket tekrarlanır. Hareket öğrenildikten sonra nefes tekniğine dikkat edilir. Karın, mide ve kalçalar sıkıca kasıldığında ciğerlerde tüm nefes sonuna kadar verilir. Karın, mide ve kalçalar serbest bırakıldığında Nefesin az önce verilen bölgede toplanılmasına dikkat edilerek burundan nefes alınır. Nefes aynı bölgelerden alınıp verilene kadar alıştırma tekrarlanır.

Son alıştırmada ise diyaframı hissetmekle ve göğüs kafesindeki genişleme olmadan nefes almayı gerçekleştirecek şekilde uygulanır. Atkı ya da metrelik kalın bir ip alınır. Göğüs kafesinin hareketini kontrol etmek için atkı başın üstünden sırt bölümüne dayanarak iki ucu göğüs önünde düğümlenecek şekilde iyice sıkılır. Böylece göğüs kafesinden alınacak yanlış nefesin farkına varılır. Nefes alırken sırttan geçirip önce sıkılan atkıya dikkat edilerek karın çevresinden nefes almaya çalışılır. Atkı eğer genişliyorsa diyafram nefesi yerine üst solunum yapılıyor anlamına gelir. Atkı hiç açılmadan sadece karın bölgesinde nefes alınıp verilmeye başlanana kadar alıştırma sürdürülür.
" } ] }