{ "title": "Diyafram Ameliyatı", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 15:10:13", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Diyafram Ameliyatı, Kişinin karın boşluğu ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran adaleye diyafram adı verilmektedir. Hayati bir önem taşıyan diyafram kişinin solunum görevinin ise yaklaşık olarak yüzde seksenini karşılamaktadır ve bu adalede ortaya çıkan bazı durumda ortaya çıkan hasarlar için diyafram ameliyatı gerekebilmektedir. Oluşabilecek bu hasarlar şunlardır;
Bu durumlarda hastanın ameliyat edilmesi gerekmektedir. Mide ve bağırsakların göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması durumunda hasta olan kişide nefes darlığı oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra, hastada mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Mide ve bağırsakların göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması da dâhil olmak üzere bu tür tüm fıtıkların ameliyat ile düzeltilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bağırsakta kangren oluşması söz konusudur.

Diyafram Ameliyatı ve Hastalıklara Göre Teknikleri

Diyafram ile ilgili hastalıklarda genellikle ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır. Bu sebeple de hastaların tamamen iyileşebilmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Diyafram hastalıkları içinde diyafram fıtıkları, diyafram tümörleri ya da diyafram yırtıkları yapısal bozukluklar, diyafram sinir felci, ALS gibi hastalıklar ise işlevsel bozukluklar olarak ayrılmaktadır. Her bir hastalığın ameliyat tekniği de ona göre değişiklik göstermektedir.
Diyafram ameliyatlarında hastanın yaşına ya da hastada var olan başka hastalıklara göre hastanın risk seviyesi de farklılık gösterebilmektedir. Ameliyat sırasında komplikasyon oluşma riski genellikle çok azdır. Bunun yanı sıra, hastada az bir olasılık da olsa kanama, enfeksiyon ya da fıtıklaşmanın tekrarlanması gibi durumlar görülebilmektedir. Hastanın ameliyattan sonra hastaneden çıkış süresi ortalama olarak 3-4 gün sürebilmektedir.
" } ] }