{ "title": "Diyafram Fıtığı", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-fitigi.jpg", "date": "19.01.2024 21:42:31", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Diyafram Fıtığı: Fıtık vücutta bulunan bir organın ya da bir doku parçasının bir boşluktan geçerek olması gereken yerin dışında bir bölgede yer alması durumudur. Karın bölgesinde pek çok tip fıtık olabilmektedir. Diyafram fıtığı, yemek borusunun diyaframdan geçtiği deliğin gevşemesinden dolayı midenin üst kısmının göğüs boşluğuna geçmesi ile oluşmaktadır. Diyafram fıtığı sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle, 50 yaşın üzerindeki insanların dörtte birinde görülebilmektedir. Kadınlarda ve şişman olanlarda daha fazla rastlanmaktadır. Diyafram fıtıkları hiçbir şikâyete yol açmayabilir. Başka bir neden ile yapılan testler sonucu şans eseri ortaya çıkmazsa hiçbir belirti vermeden kişide bulunabilmektedir. Özellikle, küçük fıtıklar ağrılı olmamak ile büyük olanlar mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla ağrı oluşturmaktadır. Çok ciddi durumlarda mide ve bağırsakların büyük bir kısmı ile kalp ve akciğerlerin yer değiştirmesine neden olabilmektedir.

Diyafram Fıtığı: Mide fıtığı genellikle kilolu insanlarda görülmektedir. Fazla kilolar sayesinde karında oluşan yağlar mideyi sıkıştırarak fıtık oluşmasına sebep olur. Ayrıca kusma, çok yoğun öksürük, ağır kaldırma gibi faktörler de mide fıtığına neden olmaktadır. Geç ortaya çıkan diyafragmatik fıtık semptomları arasında;
Kimi zaman herhangi bir belirti ile ortaya çıkmaz fakat yapılan rutin röntgen çekimleri esnasında problem keşfedilir. Reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar belirtilerin düzelmesine etki edecek en önemli tedavidir. Ancak büyük diyafram fıtıklarının ameliyatla düzeltilmesi gerekebilir.

" } ] }