{ "title": "Diyafram Hastalıkları", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 05:40:39", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Diyafram hastalıkları, vücudun karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran kasla çevrili olan önemli ve işlevli bir organdır. Bir bünyenin solunumunun daha düzenli yapabilmesi için en gerekli olan organlarımızdan biridir. Beyinde bulunan iki adet diyafram sinirinin etkisi ile çalışabilen diyafram beyinin etkisi sonucunda çalışır. Diyafram üç adet delikle öncelikle yemek borusuna daha sonra orta damara ve en son olarak da ana toplar damara doğru açılarak ilerler. Nefes aldığımız zaman diyafram kasılır ve bu kasılma sonucunda düzleşir, nefes verdiğimiz zaman ise gevşer ve kubbe halini alarak nefes alıp verme işlemini görmede etkili olur. Diyafram göğüs boşluğuna bağlı olduğu için nefes alıp verme olayı gerçekleştiğinde göğüs boşluğu da belli şekillere girer. Nefes aldığımız zaman diyafram aldığı havayı göğüs boşluğuna yöneltir göğüs boşluğunun da hacmi artar ve iç basınç düşerek akciğerin hava ile dolmasını sağlar. Nefes verdiğimiz zaman ise göğüs kafesinin hacmi azalır iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir. Bu kadar işlevli ve önemli bir organ olma durumundaki diyafram bazı durumlarda hasar gördüğünde ya da işlevsiz bir hale geldiğinde bazı hastalıkları da beraberinde getirir.

Bu tür diyafram hastalıklarını beraber inceleyelim

Diyafram fıtığı hastalığı; nefes alıp vermede en işlevli organ olan diyafram göğüs boşluğundan başlayıp yemek borusuna geçip oradan da akciğerlere hava götürmede etkilidir. Bu sebepten dolayı da diyafram bu damarlara ulaşırken birçok deliklerden geçer ve bu deliklerden geçerken de en işlevli görevi olan damarlar diyafram organına bağlıdır. Bu damarlar yeteri kadar diyafram organına sarılı olmazlarsa bu gevşek deliklerden hava geçer ve diyafram fıtığı ortaya çıkar. Fıtık haline gelen bu organ zamanla işlevsiz bir hale gelir ve düzenli olarak çalışamaz. Bir kişi rahat olarak nefes alıp veremiyor ise ve çok çabuk nefesi kesiliyor ise diyafram fıtığının belirtisi olabilir. Bu tür belirtiler yaşayan bir kişi hiç vakit kaybetmeden doktor müdahalesi altında tedavisini olmalıdır. Eğer herhangi bir önlem alınmaz ise istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir. Duruma göre kişi ameliyat edilir ve ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanıp, dışarı çıktığı zaman maske kullanırsa en kısa zamanda eski sağlığına ulaşabilir.

Diyafram yırtığı hastalığı; nefes alıp verirken diyaframın dolaştığı alanlar yani göğüs boşluğu, yemek borusu ve akciğer arasında bazı delikler oluşabilir. Bu delikler sonucunda nefes alınıp verilirken bazı organlarda gevşemeler ortaya çıkar ve bunun sonucunda da diyafram yırtığı ortaya çıkabilir. Bu durum oluşmasında bazen bir durumun aksaması ya da doğuştan olan bir sebepten dolayı ortaya çıkmış olabilir. Kişi bu yırtılma sonucunda çok zor durumlarla karşılaşır. Nefes alıp vermede zorluk yaşama, göğüs boşluğundan ağrı olması, nefes daralması gibi bazı belirtiler diyafram yırtığının olduğunun göstergesi konumunda olabilir. Diyafram yırtığı çok tehlikeli bir hastalık çeşididir ve çok tehlikeli sonuçlar doğurmada etkili olabilir. Mesela yırtık olan yerden karın kasında bulunan bir organ ya da organ parçası göğüs boşluğuna doğru kayabilir. Bu sebepten dolayı çok geç olmadan belirtiler ortaya çıktığı an kişi hemen bir doktor tedavisi altında gerekli önlemlerini almalıdır.

Diyafram felci hastalığı; bir kaza sonucunda diyafram organına bağlı olan kasın sinirinin zedelenmesi durumunda ya da bazı durumların etkisi durumunda diyafram felci ortaya çıkar. En güçlü solunum organı olan diyafram bu felç sonucunda artık nefes alıp verme işlevinde kayıplar yaşamaya başlar ve birçok sorunla karşılaşır. Diyafram kası göğüs boşluğu ile akciğer arasında nefes alıp verme alışverişinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak diyafram felci sonucunda alınan bu hava akciğerlere ulaşmakta güçlük çeker ve çok kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Akciğer hava ile dolmakta zorluk çekiyor ise nefes alırken hırıltılı sesler geliyor ise diyafram felcinin belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Bu belirtilerin sonucunda kişi vakit kaybetmeden en kısa zamanda hastaneye giderek gerekli olan testler sonucunda tedavi olmaya başlamalıdır. Fıtık oluşan bölge ya fıtık alınarak ya da başka bir şekilde tedavi edilerek önlem alınması gerekmektedir.

Diyafram tümörü hastalığı; nefes alıp verirken aksayan bir durumdan dolayı ya da uzun süreli oluşmuş olan bir hasar sonucunda diyaframın üzerinde çıkan bir tür yaraya diyafram tümörü adı verilir. Ortaya çıkan bu tümör diyaframın düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olabilir. Bu sebepten dolayı ortaya çıkan bu tümör daha fazla büyüyüp dağılmadan ve diğer organlara da zarar vermeden uygun koşullar altından doktor müdahalesi yardımıyla alınmalıdır. Nefes alıp vermede oluşan ağrı ve nefes alıp vermede yaşanan sıkıntılar sonucunda diyafram tümörü hastalığının belirtileri olarak ortaya çıkmış olabilir. Kişinin yaşına, kilosuna ve cinsiyetine göre değişkenli gösteren bu tümör fark edilir edilmez en kısa zamanda gerekli önlemlerle alınarak kişinin eski sağlığına kavuşması sağlanabilir.
" } ] }