{ "title": "Diyafram Hernisi", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-hernisi.jpg", "date": "21.01.2024 13:03:18", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Diyafram Hernisi, Diyafram göğüs ve karın arasında kubbe biçiminde bir kas bariyerdir. Akciğer ve kalbi karın içi organlardan (Bağırsak, mide, karaciğer ve dalak) ayırır. Bir diyafragmatik herni karın içi organlardan biri diyaframdaki bir açıklık yoluyla (Akkiz) göğüs içine yukarı doğru hareket edince oluşmaktadır. Bu tür açıklıklar doğuştan (Konjenital) ya da daha sonra da oluştukları da görülmekte. Her iki hadisede acil tıbbi müdahale gerektiren ve düzeltmek için ameliyat şarttır.

Diyafragmatik Herni Oluşumu; Doğumda mevcut olan diyafragmatik herni ana rahmindeki canlı oluşurken diyaframın anormal gelişmesi nedeniyle meydan gelmektedir. Bebeğin diyaframındaki bir açıklık karın içi organların bir veya birkaçının göğüs içine hareket etmesi ve akciğerlerin doğal boşluğunu işgal etmesine sebep olur. Neticesin de akciğer düzgün gelişimini engeller. Bu tür olguların genelinde tek etkilenen organ akciğer olmaktadır. Sonradan oluşan (Künt) bir diyafragmatik herni genellikle topaklanma ve delici yaralanma sonucu oluşur. Düşmeler, trafik kazaları künt yaralanmaların çoğunluğuna neden olurlar. Delici yaralanmalar genellikle bıçak veya ateşli silah yaralanması sonucunda oluşur. Karın veya göğüs cerrahisi de operasyon sırasında yanlışlıkla zarar verdikleri de olmaktadır.

Belirtileri; Diyafragmatik herninin belirtileri şiddetini ve sebebine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Aşağıdaki işaretler ve belirtiler hem sonradan oluşmuş hem de doğuştan mevcut olan diyafragmatik herni rahatsızlığında dikkate alınmalıdır.

Solunum Güçlüğü; bu genelde çok ciddi bir doğuştan mevcut olan diyafragmatik hernidir, akciğerlerin anormal gelişiminden kaynaklı gözükebilir. Bir sonradan oluşan diyafragmatik hernide akciğer fonksiyonları düzgün işlemediğinde de ortaya çıkması muhtemeldir.

Hızlı Nefes; Akciğerin daha hızlı çalışması sonucu vücuttaki düşük seviyede oksijeni telafi etme sonucu meydana gelmektedir.

Ciltte Morluklar; Vücudun akciğerden yeterli oksijen alamaması sonucu ciltte morluklar görünmesine neden olabilir.

Hızlı Nabız; Kalp vücuda oksijenli kan tedarik etmesi sonucu hızlı çalışması sonucu meydana gelebilmektedir.

Azalmış ya da olmayan solunum sesleri; bu durum genelde doğuştan mevcut olan diyafragmatik hernide görülmekte, çünkü bebeğin akciğerlerinden biri muntazam oluşmamış olabilir. Etkilenen tarafta nefes sesleri olmayabilir veya çok güç duyulabilir. Göğüs bölgesinde duyulan bağırsak sesleri de olabilmektedir, bu durumda bağırsağın yukarı doğru göğüs boşluğuna hareket etmesi oluşmaktadır.

Karnın dolu olması; Karna elle dokunularak belirli alanlara baskı uygulayarak yapılan muayene sırasında daha az dolu hissi uyanması.

Tedavisi; Hem konjenital hem de akkiz diyafragmatik herni cerrahi acil durumlardır. Karın içi organları ameliyat yapılarak göğüsten çıkarmak ve karnın içine geri yerleştirmek ve bunun yanında diyafram tamir edilmeli. Bir doğuştan diyafragmatik herni ameliyatı ideal olarak bebek doğduktan 24-48 saat sonra verilere göre gerçekleştirilmesi doğrudur. İlk atılması gereken adım bebeği dengelemek ve oksijen seviyesini üst sevide tutmaktır. Bu gırtlak içine tüp sokularak yapılabilir. Bir tüp ağız içine ve aşağı doğru nefes borusuna yerleştirerek sağlanır. Tüpün diğer tarafı mekanik bir solunum cihazına bağlanır.

Bebek dengede tutularak ameliyat gerçekleştirilebilir.

Sonradan oluşan diyafragmatik herni durumunda yine hastanın ameliyat öncesi verilerini dengelemek gerekir, çoğu bu vakalarda yaralanmadan dolayı olduğu için iç kanama riski gibi başka hastalığın belirtileri görünebilir. Bu nedenle ameliyatlar genellikle mümkün olduğu kadar kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

" } ] }