{ "title": "Diyafram Kanseri", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-kanseri.jpg", "date": "19.01.2024 14:01:52", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diyafram Kanseri, Çağın rahatsızlıklarından biri olan diyafram kanseri oldukça tehlikeli bir rahatsızlık türüdür. Diyafram vücut anatomisinde göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran yegâne bir organdır. Halk dilinde karın kası olarak ifade edilen diyafram nefse alışverişi sırasında diyafram kasılmasıyla birlikte kaburga kasları kasılır ve göğüs boşluğu genişler böylelikle akciğerler üzerindeki hava basıncında düşüş gerçekleşir. Nefes verirken vücut anatomik olarak gevşeyerek kubbesel bir hal alır. Böylelikle kaburga kasları gevşer ve göğüs boşluğunda daralma gözlemlenerek akciğer üzerindeki hava basıncı artır. Bu özelliği bakımından solunuma en önemli destek sağlayan kas unvanını kazanan bir organımızdır.

Diyafram Kanseri ve İnsan Anatomisi

Diyafram insan anatomisinde göğüs kafesine bağlı bulunmaktadır. Solunum gerçekleşirken görev alan bu organ çalışması sırasında beynin iki siniri aracılığı ile diyaframı yönlendirir. Diyafram yapı itibariyle tümüyle kapalı bir yapıyı oluşturmaz. Bu hususla sinirler ve kan damarları yemek borusunun geçtiği bölgede geçitler içermektedir. Yemek tüketilirken katı cisimler kolaylıkla bu yapıyı yırtabilir. Bunun sonucunda karında bulunan organların bir veya birkaça göğüs boşluğuna göre kayma ihtimali bulunmaktadır. Yukarıda belirtiği üzere diyaframın yapısı uzun uzadıya açıklanmış durumdadır. Ancak bir kısım rahatsızlık durumlarında diyafram kanserine maruz kalan kimse ciddi anlamda sağlık problemleri yaşamaktadır.

Diyafram Kanseri Neden Olur?

Diyafram kanserinin oluşmasında iki tür etken bulunmaktadır. Bunun temel nedenlerinden biri yapısal bozukluklardır. Yapısal bozukluklar olarak fıtıklar, yırtıklar, tümörler, işlevsel bozukluk nedenleriyle diyafram sinir felci ve hıçkırık olarak nitelendirilmektedir. Bir diğer durum ise diyafram travmaları ve yırtıklardan kaynaklanmaktadır. Bu yırtık durumunda çarpma, aniden durma ve sıkışma oluşarak diyafram zarar görür. Böylesi durumlarda diyafram zarar görerek kanama durumu söz konusu olur. Kanamalardan kaynaklı olarak Akciğerin kan toplama durumu söz konusu olur. Bu kanamalar ve yırtıklardan dolayı bölgesel olarak bakteriler oluşur.

Bu yırtıkların dışında sigara gibi ürünlerin tüketilmesi ile bölgesel tümörler diyafram kanserini tetikler. Böylelikle hasta Akciğerlerinden rahat nefes alışverişini sağlayamaz, diyafram kanseri olan kişilerde ciddi anlamda öksürmeler görülür. Görülen bu öksürmeler şiddetli ve ağrı içermekle birlikte bunun yanında kanamalı tükürük bağlam oluşturur. Böylesi bir durumla karşılaşan hasta diyafram kanserine yakalanma olasılığı yüksektir. Bu rahatsızlığa kalan kişi zamanla Akciğerlerin sürekli nefes almasında kaynaklı olarak tümör, bakteri ve kanserli virüsler zamanla Akciğere yayılarak hastanın halsiz kalmasına neden olur. Diyaframdaki kanserli hücrelere müdahale edilmediği taktirde zamanla Akciğerlere yayılan kanser zamanla bütün vücuda yayılma ihtimaline binaen bu rahatsızlığı yaşayan kişiler acilen tedavi olmalıdır.

Diyafram Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bu hastalık oldukça tehlikeli bir rahatsızlık durumudur. Bu rahatsızlığın ilerlemesi halinde tüm vücudun iflas etmesi durumu söz konusu olması nedeniyle. Böyle bir rahatsızlığı bulunan kişi uygulanacak kemoterapi ve ilaç tedavilerine harfiyen uymalıdır. Sık sık Uzman hekim kontrolüne gitmeli ve uygulanacak tedavi yöntemlerine riayet etmelidir. Hakeza uygulanacak serum tedavileri ve vücut için gerekli serim tedavileri yapıldığı takdirde bu rahatsızlığın ilerlemesi durdurulmakta hatta hassa dikkat ettiği takdirde bu rahatsızlıktan tamamıyla kurtulmaktadır. Ancak herhangi beklenmeyen ani bir rahatsızlık durumunda Uzman hekime başvuruda bulunulmalıdır.
" } ] }