{ "title": "Diyafram Nedir", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 17:41:31", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Diyafram nedir, Diyafram karın boşluğunu göğüs boşluğundan ayıran yassı geniş kas yapıya verilen isimdir. Diyafram bir anlamda vücutta solunumunu sağlayan organların ilk sıralarında yer alır. Bütün memelilerde bulunan göğüs boşluğundaki diyafram kubbe şeklinde olup; ortasında yürek bulunan çukur bölgedir. Diyafram çukurunun sağında ve solunda çift kubbe şeklinde görünümüyle vücutta yer almaktadır. Bu bölgenin sol kısmı daha aşağıdadır. Nefes alırken diyafram açılırken; nefes verme esnasında göğüs boşluğuna doğru yükselme oluşturur. Diyafram nefes alma işleminde karın boşluğuna doğru açılırken; akciğerlerin genişlemesine sebep olur. Nefes alma esnasında diyafram da kasılmalar ve birleşmeler gözlenir. Bu işlem nefes verme esnasında ise kasılmalar gözlenerek; bu bölgede gevşek bir pozisyon oluşmasına neden olur. Bu durum da ise diyafram kubbe şekline dönüşür. Nefes verme esnasında ise göğüs boşluğuna doğru yükselerek akciğerlerdeki havanın gitmesine yardımcı olmaktadır. Bu organın hareketi çıplak vücuda dışarıdan bakıldığında belli olacak şekilde yer almaktadır. Nefes alındığında karın civarında içeri çekilme gözlenirken; nefis verildiğinde dışa doğru çıkıntı meydana gelir.

Diyaframın farklılığı

Diyafram hareketlerinden dolayı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görev yapmaktadır. Kadınlarda nefes hareketleri enine doğru gözlenirken; erkeklerde ise nefes alma esnasında yukarı doğru boyuna hareketlilik gözlenir. Erkeklerde daha çok göğüs kafesini hareketli hale getirirken; kadınlarda yapısal özelliğinden dolayı özellikle de hamilelikte nefes hareketlerinde yavaşlamaya neden olur. Kadınlarda büyük önemi bulunan diyaframın gebeliğin son aylarında annenin nefes alıp vermesini de zorluk yaşanmasına neden olur. Bu bölgenin bir kısmının çevresi kaslarla kaplı şekildedir. Bu organın bir kısmı kaslı bir şekilde bulunurken; diğer kısımda kırmızı renginde kirişli bir tabaka bulunmaktadır. Diyaframın çevresinde bulunan organlar ise yemek borusu, akciğer, mide sinirleri, aortun geçtiği önemli deliklerle çevrili durumda yer alır.

Diyaframın işlevi

Diyafram kasıldığı zaman göğüs genişler ve göğüs boşluğunda pompa gibi akciğerlere hava girmesini sağlar. Bu bölgede ikinci derecede yardımcı kaslar olan omurlar arasında kaslarda genişlemeler oluşur ve bu kaslarda nefes alıp verme işlemi gerçekleştirilir. Bu organ yani diyafram boyun kaslarının fonksiyonunda önemli etkilere sahiptir. Diyafram sadece göğüs kısmında akciğerleri çok zorlayarak nefes alıp vermek gibi işlevi üstlenmektedir. Bu organ enerjiyi verimli olarak kullanmada daha çok sıkıntılı durumlar meydana getirebilir. Diyafram akciğerlerin kapasitesini tam olarak kullanamaz. Yani bu nefes alma işleminde yaklaşık olarak belli miktarda akciğere nefes gönderirken; diyafram kası omurga kasları ve boyun kaslarını tam fonksiyonlu kullanıldığı zaman akciğerin tamamının havayla dolmasını sağlar. Yani ilk hareketi ile akciğerin yaklaşık olarak beşte birinin hava ile dolmasını sağlar. Tam manasıyla çalışması halinde akciğerin tamamının hava ile dolmasını sağlar. Diyafram hayati önem arz eden organların içerisinde yer alır.
" } ] }