{ "title": "Diyafram Nerede", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-nerede.jpg", "date": "20.01.2024 15:50:50", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "
Diyafram Nerede; Diyafram, göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayırmakta olup, kaslardan yapılmış zar tabakasına verilen isimdir. Kas-i ve kiriş karışımı bir organ olan diyafram, göğüs kafesine bağlı şekildedir. Çalışması beynin iki diyafram siniri aracılığıyla gerçekleşir. Diyafram, üç delikle yemek borusuna, aorta ve alt ana toplardamara doğru açılır. Diyafram, nefes alındığı zaman kasılır ve düzleşir. Nefes verildiğinde ise gevşer ve kubbeleşir.

En önemli görevlerinden biri de solunum olayına katkı yapıyor olmasıdır. Esnek ve hareketli oluşu sebebiyle, soluk alındığı zaman, diyafram karına doğru çukurlaşır. Böylelikle, göğüs boşluğunda akciğere geniş bir bölüm açılmış olur ve akciğerlerin ebadı genişler. Soluk verildiği zaman, olay tersine döner; diyaframın kasılarak yukarı doğru şişkin bir hal alması sonucu akciğer büzülür ve içinde bulunan havayı dışarıya atar. Bu hareketler erkeklerde, kadınlara oranla daha belirgindir. Böylece diyaframın kasılarak gevşemesi, akciğerin solunum olayına etkin bir biçimde katılmasını sağlar. Hatta, birtakım akciğer veremi durumlarında, özellikle hastalık akciğerin alt bölümüne yerleşmişse diyaframın bir bölümü ameliyatla yukarı kaldırılıp, akciğerin hasta kesimi solunumdan alıkonulur. Diyaframın böyle esnek olması anatomik yapısından dolayıdır.

Diyafram fıtığında, diyaframda büyük bir boşluk oluşur ve mide göğüs boşluğuna doğru çekilir. En önemli sebebi, doğuştan yemek borusunun kısa bir biçimde olmasıdır. Bu olayda yoğun ağrı ve kusma oluşur. Tedavisi cerrahidir.

" } ] }