{ "title": "Diyafram Yırtığı", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram-yirtigi.jpg", "date": "20.01.2024 16:19:30", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Diyafram Yırtığı, Diyafram, göğüs boşluğu ile, karın boşluğunu birbirinden ayıran adaleye verilen addır. Bu adalede bir darbeye maruz kaldığında yırtılma meydana gelebilir. Bir trafik kazası veya yüksekten düşme gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Fakat akla gelir bir ihtimal olmadığı için acil hastalarda gözden kaça bilmektedir. Örneğin trafik kazası geçirmiş bir hasta, taburcu olduktan yıllar sonra ortaya çıkan ağrılar nedeniyle hastaneye baş vurmak zorunda kalabilmektedir. Diyafram yırtığı teşhis edilebildiği takdirde tedavi edilebilen bir durumdur. Tedavi edilmez ise yırtılan bölgeden zamanla karın boşluğuna hava su birikmeye başlar. Bu da hastada sırt ve şiddetli karın ağrısı gibi sorunlara sebep olur.

Eğer kaza sonucu oluşan diyafram yırtılmasında, beraberinde komşu bir organın yaralanması söz konusu değil ise büyük bir ihtimalle doktorların gözünden kaça bilmektedir. Bu durumda teşhis yıllar alacaktır. Böyle bir sorunla karşılamamak için, taburcu olmadan önce akciğer cerrahisine baş vurup, P-A Akciğer grafisi çektirilmesi hastada diyafram yırtılması olup olmadığını ortaya çıkaracaktır.

Diyafram Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diyafram yırtığı tedavisi için öncelikle doğru teşhisin konulması gerekir. Diyafram yırtığının bir tek tedavisi vardır o da cerrahi operasyondur. Cerrahi müdahale ile yırtılan bölge dikilir.

Operasyon genel anestezi ile yapılır. Ameliyattan sonra hastanın birkaç gün hastanede yatırılır. Daha sonra hastanın başka herhangi bir şikâyeti yoksa taburcu edilir.
" } ] }