{ "title": "Diyafram", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/diyafram.jpg", "date": "21.01.2024 14:38:53", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Diyafram, göğüs kafesi ile karın boşluğu arasında bulunan çizgili kas yapısına diyafram denir. Nefes aldığımızda kasılır ve dikleşir. Nefes verdiğimizde ise kubbeleşir ve gevşer. Bu yapının bir diğer adı da karın kasıdır. Göğüs kafesine bağlı olan diyafram, kas-kiriş karışımı yapıdır. Solunumda görev alır. Beyinde iki sinir tarafından kontrol edilir. Diyafram, üç delikle aorta, yemek borusuna ve alt ana toplardamara açılmaktadır.

Diyafram kasılınca, göğüs bir vakum görevi görerek akciğerlere hava dolumunu sağlar. Omurgalar ve boyun kasları da bu nefes alışverişine yardımcı olurlar. Ayrıca diyafram erkeklerde kadınlara göre daha fazla görev yapmaktadır. Kadınlarda teneffüs enine doğrudur. Yani genellikle göğüs boşluğunu kullanırlar. Eğer böyle olmasaydı hamilelikte kadın nefes alıp veremezdi.

Diyafram merkezi kısım ve çevresel kas olarak ikiye ayrılır. Merkezi kısım, sedef renginde kirişsi bir tabakadır. Bu kısımda ana toplardamara geçen delik bulunur. Çevresel kas ise yemek borusuna ve aorta açılan delikler bulunur. Bu delikler içlerinden geçen damarlar vs. Diyafram ile sarılıdır. Ayrıca diyafram nefesi nasıl kullanılır sorusunu da alt başlık altında açıklayalım.

Diyafram nefesi

Aslında solunumun en ideal yolu diyafram nefesidir. Ancak birçok insan nefes alıp verirken göğüs boşluğunu kullanır. Diyafram nefesi özellikle müzik eğitiminde kullanılır. Eğer nefesinizi doğru kullanmayı öğrenirseniz daha rahat kaliteli bir yaşam elde edebilirsiniz.

Öncelikle göğüs kafesinden mi yoksa diyaframdan mı nefes aldığınızı kontrol edin. Yere ayaklarınızı kırmadan uzanarak ellerininizi yana bırakın ve gözlerinizi kapatın. Bir elinizi göğüse, diğer elinizi de göğsün altındaki diyafram bölgesine yerleştirin. Şimdi kendinizi nefesinize bırakın ve hangi elinizin kalkıp indiğine dikkat edin. Bu örnekle hangi nefes türünü kullandığınızı öğrenebilirsiniz. Eğer diyafram nefesinizi kullanmak isterseniz aşağıda belirtilen egzersizleri uygulayabilirsiniz.

Diyafram egzersizleri
Bu egzersizlerden sonra karnınız ağrıyor ve küçük bir baş dönmesi yaşıyorsanız bu, doğru nefes aldığınızın göstergesidir.

Diyafram hastalıkları
" } ] }