{ "title": "Diyaframdan Konuşma", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/Diyaframdan-Konusma-74.png", "date": "19.01.2024 01:25:30", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Diyaframdan Konuşma, Yaşam boyunca beş katlı bir bina büyüklüğünde havayı kullanıyoruz. Fakat bu durumu pek fazla önemsemiyoruz. Öyle ki burnunuzu sıkıp ağzınız kapatılınca nefesin ne denli önemli olduğunu anlıyoruz. Eskiden insanlar insan ömrünün aldığı nefes sayısı kadar olduğunu düşünürlerdi. Aslında bunun nedeni diyaframdan konuşmaları idi. Osmanlı döneminde hattatların uzun ömürlü olduğu tespit edilmiştir. Hattatlar hat çizgisini çizerken ellerinin titrememesi veya yalpa yapmaması için nefeslerini tutarlardı. Düzenli diyafram nefesi ise uzun ömürlü olmasına neden olabilir. Ses sanatçıları diyaframdan konuşurlar. Böyle olmasaydı şarkı söylemeye nefesleri yetmezdi.

Diyafram nedir?

Mide üstünde ve akciğerler arasında kalan ince kas dokusuna verilen isimdir. Bu kas dokusu istemli olarak çalışır, yani biz istersek çalışır. Diyaframdan konuşmak istediğimizde bu kas dokusuna hükmederiz. Eğer nefes alacaksak diyafram kası karın boşluğuna bası yaparak akciğerlerin alt kısmının genişlemesini sağlar. Bu durumda akciğerlerin alt tarafı hava ile dolar, bu hava söz olup ağızdan çıkmak üzere nefes borusu aracılığı ile ağızdan çıkar. Diyfaram kasları çalıştığında orta ve üst solunum kasları da harekete geçerek yüzde otuz oranında normalden fazla hava tutulur, bununla birlikte diyafram yönünde hareket ile ise yüzde elli olmak üzere toplam yüzde seksen oranından normal nefes alıştan fazla nefes alınır.

Sağlıklı yaşam için yapılan spor aşamasında alınan nefes diyafram nefesi değildir. Nefesinizi kontrol ettiğiniz ölçüde hayatınızı kontrol edersiniz. Geçmiş dönemlerden beri insanlar nasıl rahatlarlar ise o şekilde nefes almaları gerektiğini düşünmüşlerdir. Bu nefes kontrolü tekniklerini ise bir sisteme bağlamışlar. Bu sistemler yoga, meditasyon gibi sistemlerdir. Bu uygulamalar aşamasında yapılan işlem diyaframdan konuşma veya nefes almadır.

Diyaframdan konuşmayı neden tercih ederiz

Özellikle şarkıcılar olmak üzere, profesyonel konuşmacıların tercihi olan diyaframdan konuşma, noktasız uzun cümleler kurmak için kullanılır. Bununla birlikte şarkıcılar, şarkı sözlerini uzatabilmek ve akciğerlere daha fazla hava doldurabilmek için diyaframı kullanırlar. Diyaframı iyi kullanan şarkıcılar ise akciğere şekil vererek diyaframın basıncı ile sözlerin ağızdan çıkmasını sağlamaktadırlar. Bu durumda ses tonu daha keskin ve güçlü olabilmektedir.

Diyaframdan konuşmak kanda bulunan oksijen miktarını artırmaktadır, yapılan araştırmalara diyaframdan konuşurken harcadığımız enerji normal nefes alışverişten daha az enerji harcanmasına neden olmaktadır. İnsanların yorgunluk anında ve bir asabiyet anında derin bir nefes alarak rahatlamaları ve enerji toplamalarının nedeni budur.

Diyaframdan nasıl konuşuruz?

Konuşurken hızlı nefes almalı, gerilmeden, gürültü yapmadan nefes almalıyız. Bu durumda akciğerlerin alt kısmının şiştiğini göreceksiniz. Ayrıca burundan nefes alıp ağızdan vermek gerekir. Nefes alış bir saniye sürmeli, dört saniye tutmalı, iki saniye de konuşarak geri verilmelidir. Ciğerlere havayı mümkün olduğunca fazla doldurmalı, mümkün olduğunca içimizde tutmalıyız. Ciğerlerde fazla oksijen ilk önceleri baş dönmesi yapabilir. Bu durumun bir süre sonra düzelecektir. Burada amaç ciğerlerin büyütülmesidir. İdeal diyafram konuşması kısa sürede meydana gelmez, sabırlı olmak gerekir.

Ciğerlerdeki havayı gırtlağı sıkarak tutarsanız boğazınız yorulduğunu, sesinizin çatalladığı ve konuşurken sesinizin yorgun olduğunu gözlersiniz. Aldığınız havanın uzun süre kullanılması diyafram konuşmasında esastır.
" } ] }