{ "title": "Solunum Sistemi Diyafram", "image": "https://www.diyafram.gen.tr/images/solunum-sistemi-diyaframi.jpg", "date": "22.01.2024 01:00:10", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Solunum Sistemi Diyafram, Solunum hücrelerde bulunan besinlerin enerji tarafından yakılarak oksijenle birleşmesine kan hücrelerine besin ve oksijen taşınmasına solunum denir. Solunum vücuttaki bulunan bazı organlar tarafında gerçekleşir. Bu organlar soluk borusu, akciğer, burun, gırtlak ve deridir. İnsan ensesinde bulunan omurilik soğanı solunum merkezi olarak bilinir.

Solunum akciğer tarafında oluşur akciğere oksijenin gitmesini diyafram kasları tarafından sağlanır. Akciğer solunum sisteminin en temel organıdır açık pembe renginde ve üzeri zarla kaplıdır. Akciğer soluk alıp vererek temiz havayı vücuda alınmasını ve kirli havanın vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Diyafram soluk alıp verme esnasında akciğere yardımcı olan bir kastır. Diyafram kası göğüs boşluğunun alt kısmında bulunan yassı bir kastır. Her solunum yapılışında vücuttaki dokulara oksijen taşınır alınan oksijen kan dolaşımı ile dokulara taşınır ve dokular oksijenle beslendiği için düzenli soluma sonucu bazı hastalıklardan korunmuş olunur.

Diyafram kası çizgili kaslardan biridir, bu kas solunum yapıldığı zaman aşağı yukarı inip çıkarak göğüs boşluğunun hareketini hacmini değiştirir, bu sebepten dolayı akciğere hava girişi yapılır. Diyafram kası yassı bir kas olmakla beraber göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında bulunur diyaframın diğer bir adı karın kasıdır.

Diyafram kası düzenli doğru bir nefes almamızı ve rahat konuşabilmemize sağlayan en önemli kaslardan biridir. Diyafram kaslarını düzenli biçimde çalıştırarak doğru nefes almayı ve ses tonu ayarlanır. Diyaframda nefesi düzgün kullanarak yüksek tansiyon, kalp krizini, zihinsel ve fiziksel birçok rahatsızlığı önlenmiş olunur. Diyaframı düzenli çalıştırmak için bazı egzersizler yapmakta fayda vardır.

Her nefes alıp verdiğimizde diyafram ile göğüs kafesi de hareket eder. Diyafram nefes alındığı zaman kasılma yapar kasılır ve düzleşme olur. Nefes verildiğinde ise gevşer ve bir araya toplanarak kubbe şeklini alır bu durumda göğüs kafesinin içindeki iç hacim azalır basınç artar karbondioksit dışarıya soluyarak verilir. Solunum esnasında diyafram kası ile omurga kasları ve boyun kaslarda kullanılır. Bu üçlü kas birlikte düzenli nefes alıp vermeye yarar ve akciğere 2500-300cc kadar hava dolar. Bu hava miktarı akciğere dolacak en yüksek havadır.

Soluk alış esnasında diyafram kasları kasılır göğüs boşluğu genişler ve akciğerdeki hava basıncı düşerek alınan oksijen alveollere kadar dağılır. Soluk verilirken ise kaburgaların arasındaki kaslar gevşer diyafram gevşer göğüs boşluğu daralır ve akciğer daralarak alveollerdeki karbondioksit dışarıya atılır.

" } ] }