Diyafram Hernisi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Diyafram Hernisi Belirtileri ve Tedavisi

Diyafram Hernisi

Diyafram, göğüs ve karın boşlukları arasında kubbe biçiminde bir kas bariyeridir. Akciğerleri ve kalbi karın içi organlardan (bağırsak, mide, karaciğer ve dalak) ayırır. Diyafram hernisi, karın içi organlardan birinin diyaframdaki bir açıklık yoluyla (akkiz) göğüs içine yukarı doğru hareket etmesiyle oluşur. Bu tür açıklıklar doğuştan (konjenital) veya sonradan meydana gelebilir. Her iki durum da acil tıbbi müdahale gerektirir ve cerrahi düzeltme şarttır.

Diyafram Hernisi Oluşumu

Doğuştan mevcut olan diyafram hernisi, fetüs gelişimi sırasında diyaframın anormal gelişmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bebeğin diyaframındaki bir açıklık, karın içi organların bir veya birkaçının göğüs boşluğuna hareket etmesine ve akciğerlerin doğal boşluğunu işgal etmesine neden olur. Bu durum, akciğerlerin düzgün gelişimini engeller. Bu tür olguların çoğunda yalnızca bir akciğer etkilenir.

Sonradan oluşan (travmatik) bir diyafram hernisi, genellikle künt veya delici yaralanmalar sonucu meydana gelir. Düşmeler, trafik kazaları künt yaralanmaların çoğunluğunu oluşturur. Delici yaralanmalar ise genellikle bıçak veya ateşli silah yaralanmaları sonucunda oluşur. Ayrıca, karın veya göğüs cerrahisi sırasında diyaframa yanlışlıkla zarar verilebilir.

Belirtileri

Diyafram hernisinin belirtileri, şiddetine ve nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Aşağıdaki işaretler ve belirtiler, hem sonradan oluşmuş hem de doğuştan mevcut olan diyafram hernisi rahatsızlıklarında dikkate alınmalıdır:

  • Solunum Güçlüğü: Bu genelde çok ciddi bir doğuştan mevcut olan diyafram hernisidir. Akciğerlerin anormal gelişiminden kaynaklanabilir. Sonradan oluşan diyafram hernisinde de akciğer fonksiyonları düzgün işlemediğinde ortaya çıkabilir.
  • Hızlı Nefes: Akciğerin daha hızlı çalışması sonucu vücuttaki düşük seviyede oksijeni telafi etmeye çalışır.
  • Ciltte Morluklar: Vücudun akciğerden yeterli oksijen alamaması sonucu ciltte morluklar görülebilir.
  • Hızlı Nabız: Kalp, vücuda oksijenli kan tedarik etmeye çalışırken hızlı çalışabilir.
  • Azalmış ya da Olmayan Solunum Sesleri: Bu durum genelde doğuştan mevcut olan diyafram hernisinde görülür. Bebeğin akciğerlerinden biri düzgün gelişmemiş olabilir. Etkilenen tarafta nefes sesleri olmayabilir veya çok güç duyulabilir. Ayrıca göğüs bölgesinde bağırsak sesleri de duyulabilir, bu durumda bağırsakların göğüs boşluğuna hareket etmiş olması muhtemeldir.
  • Karnın Dolu Olması: Karna elle dokunularak yapılan muayene sırasında belirli alanlara baskı uygulandığında doluluk hissi azalabilir.

Tedavisi

Hem konjenital hem de akkiz diyafram hernisi cerrahi acil durumlardır. Karın içi organlar ameliyatla göğüsten çıkarılmalı ve karın içine geri yerleştirilmelidir. Ayrıca diyafram tamir edilmelidir. Doğuştan diyafram hernisi ameliyatı, ideal olarak bebek doğduktan 24-48 saat sonra gerçekleştirilmelidir. İlk atılması gereken adım, bebeği dengelemek ve oksijen seviyesini üst seviyede tutmaktır. Bu, gırtlağa tüp sokularak yapılabilir. Tüp, ağız içinden nefes borusuna yerleştirilir ve bir mekanik solunum cihazına bağlanır.

Bebek dengede tutularak ameliyat gerçekleştirilebilir.

Sonradan oluşan diyafram hernisi durumunda da hastanın ameliyat öncesi verilerini dengelemek önemlidir. Bu vakalarda genellikle yaralanmadan dolayı iç kanama riski gibi diğer belirtiler de görülebilir. Bu nedenle ameliyatlar mümkün olduğunca kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Diyafram Ayarı

Diyafram Ayarı

Diyaframdan Konuşma

Diyaframdan Konuşma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyaframdan Nefes Alma Taktikleri

Diyaframdan Nefes Alma Taktikleri

Diyafram Ameliyatı ve Sonrası

Diyafram Ameliyatı ve Sonrası

Diyafram Nerede ve Görevi Nedir?

Diyafram Nerede ve Görevi Nedir?

Diyafram Hastalıkları ve Korunma Yolları

Diyafram Hastalıkları ve Korunma Yolları

Diyafram Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Diyafram Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi